UK Bookmakers
Εκτύπωση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΥΡΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΗ ΜΑΙΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΞΙΝΟΝΕΡΙΟΥ

Το Ξινονέρι βρίσκεται σε πεδινή περιοχή κοντά στα διπλανά καραγκουνοχώρια Γεωργικό, Κρύα Βρύση και Παλιοκλήσι. Έχει τον ίδιο τρόπο ανάπτυξης με τα γειτονικά καραγκουνοχώρια, τα ίδια ήθη και έθιμα, την ίδια γλώσσα και την ίδια ιστορική πορεία, σε αντίθεση με τα γειτονικά ημιορεινά χωριά.
Κατά την έρευνα μου στο Ξινονέρι με τις γυναίκες του χωριού, πριν πολλά χρόνια, μαθαίνοντας να τραγουδώ και να χορεύω και να μελετώ τα ήθη και τα έθιμα του χωριού παρατήρησα ότι, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, τα Φώτα και την αποκριά μετά το τέλος της λειτουργίας μπροστά στην εκκλησία του χωριού χόρευαν μόνο γυναίκες, πιασμένες κατά ηλικία στο χορό Σιργιάνι και τραγουδούσαν μόνο τα τραγούδια του Σεργιανιού που ήταν χαρακτηριστικά. Μπροστά έμπαινε η μεγαλύτερη σε ηλικία και άρχιζε το τραγούδι και το χορό.

Εκτύπωση

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 3ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3o Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο Καραγκούνηδων –
Σύσκεψη οργανωτικής επιτροπής

   Προπαρασκευαστική ευρεία σύσκεψη εργασίας των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής του 3oυ Πανελληνίου Εθνολογικού Συνεδρίου των Θεσσαλών Καραγκούνηδων με θέμα «Οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες στον κύκλο του χρόνου και της ιστορίας» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 στο Δημαρχείο της διοργανώτριας πόλης, τα Φάρσαλα.
   Συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των λεπτομερειών της διοργάνωσης του συνεδρίου και καθορίστηκε με σαφήνεια το πλαίσιο δράσης του καθενός εκ των συμβαλλομένων μερών, τόσο όσον αφορά στο διήμερο επιστημονικό συνέδριο (11 και 12 Απριλίου 2014), που θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, όσο και στη μεγάλη εκδήλωση του Ανταμώματος των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, που  θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Στάδιο Φαρσάλων (13 Απριλίου 2014).
   Εκ μέρους του Δήμου Φαρσάλων συμμετείχαν στη σύσκεψη ο Δήμαρχος Άρης Καραχάλιος, που συντόνιζε και τα θέματα, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Κων/νος Δερλός και η συνεργάτις του Δημάρχου Βάσω Νούλα. Εκ μέρους της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων συμμετείχαν ο Πρόεδρος Απόστολος Φιρφιρής και τα μέλη Παπαπολύκαρπος Χρήστος, Κοζιού Βάσω, Στυλόπουλος Θωμάς, Δημόπουλος Κων/νος, Τσιώνα Καλλιόπη, Στεργιόπουλος Μανώλης και Γκιουλέκας Χαράλαμπος. Παρών ήταν και ο δημοσιογράφος Θοδωρής Σδρούλιας.

Εκτύπωση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΦΙΡΦΙΡΗ

Συνέντευξη τύπου του Αποστόλου Φιρφιρή, προέδρου της Αμφικτιονίας, για τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά στις 5-12-2010

      

Η 1ηΑμφικτιονία των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας είναι γεγονός. Καραγκούνηδες  απ” όλα τα μέρη της Θεσσαλίας βρέθηκαν την Κυριακή στον Παλαμά και συγκρότησαν το 1οΑμφικτιονικό Συμβούλιο.

           Από τις υπώρειες του Κερκίτειου Όρους (Κόζιακας) και μέχρι τις παρυφές του Πηλίου, εκεί που αρχίζει η χώρα των Μαγνήτων, αντάμωσαν την Κυριακή στον Παλαμά οι Καραγκούνηδες και συγκρότησαν το 1οΑμφικτυονικό Συμβούλιο.

Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ. ΗΜΕΡ. ΦΑΡΣ. -ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ.) σε συνεργασία με την Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων οργανώνουν την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 στις 11:30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων

Προσυνεδριακή Ημερίδα με θέμα :

«Αναζητήσεις στην Ιστορία και Λαογραφία των Καραγκούνηδων της περιοχής Φαρσάλων»

Η ημερίδα γίνεται στα πλαίσια της προετοιμασίας του 3ου Εθνολογικού Συνεδρίου για τους Θεσσαλούς Καραγκούνηδες και του 3ου Ανταμώματος των Θεσσσαλών Καραγκούνηδων που θα γίνουν στα Φάρσαλα το 2014 και την οργάνωσή τους έχει αναλάβει ο Δήμος Φαρσάλων.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι παρακάτω εισηγήσεις :

Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για το 2ο αντάμωμα των Καραγκούνηδων

Όλα είναι έτοιμα για το 2ο αντάμωμα των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας , το οποίο συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πύλης και η Αμφικτιονία των Καραγκούνηδων Θεσσαλίας στις 7 , 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2012 .

Καραγκούνηδες από όλη τη Θεσσαλική πεδιάδα , που εκτείνεται από τις παρυφές του Κερκίτειου όρους μέχρι τη χώρα των Μαγνήτων και από τη χώρα των Περραιβών και των Λαπήθων μέχρι τις υπώρειες των Αγράφων θα συναντηθούν στο Δήμο Πύλης , ο οποίος ανέλαβε να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλίας .

Η Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Καραγκούνικου Ανταμώματος μέσα από τις διάφορες

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here